Hverdagsnåde på mit køleskab

Der hænger en lidt krøllet A4-side på mit køleskab fra Mødrehjælpen: “Vi gør det alle sammen så godt vi kan!”. Jeg har brug for den påmindelse hver dag. Særligt sidst på eftermiddagen når jeg kommer udmattet hjem fra mit nye arbejde. Det giver mig altid lidt energi at blive taget imod med et kram og “jeg har savnet dig” af yngstesønnen. Han vil gerne snakke og vise mig ting, mens jeg inde i mit hoved er på vej til at gå i gang med at lave aftensmad – og jeg egentlig mest har brug for at være mig selv.

Selvom jeg har glædet mig til at se ham, så er det ikke på det her tidspunkt, jeg excellerer som mor. De fleste hverdage bruger jeg mine sidste kræfter ude i køkkenet. Jeg har nogle store drenge, der værdsætter god mad, og det er til måltidet, at hele familien er samlet. Der sidder jeg så nogle gange i en zombie-agtig tilstand, mens der bliver snakket henover bordet. Mit hoved summer, og jeg er ude af stand til at høre ordentligt efter. Jeg føler, at jeg igen kommer til kort som mor – men jeg gør det præcis så godt, jeg kan.

Foto: Kopi af kunstplakat, Mødrehjælpen

Destruktiv burde-spiral

Men er det godt nok? Min indre kritiker synes, at jeg burde kunne gøre det bedre. Ordet “burde” har det i det hele taget med at snige sig ind på mig, når jeg er træt. Jeg har en del af det med mig fra min opvækst som præstedatter. Der var altid noget, der kunne gøres mere og bedre – og nogen der skulle hjælpes. Mine forældre havde desværre ikke lært hjemme fra at passe på sig selv og sige stop. I perioder havnede de i en nærmest endeløs spiral af ting, som de i bedste mening syntes, de burde gøre i henholdsvis kirken og i familien.

Jeg er en generation længere fremme, og tiden er en anden, men jeg genkender mekanismen. Så sent som i søndags bankede jeg mig selv i hovedet over, at vi ikke var i kirke, og at jeg heller ikke havde overskud til at tage ud og bade med yngstesønnen i det lune sensommervejr. Det destruktive ved burde-spiralen er, at uanset hvad jeg gør, så kan jeg aldrig gøre det helt godt nok. – Og den frarøver mig glæden og tilfredsheden over det, som jeg rent faktisk gør. Jeg fik løbet, og ryddet op, og vi havde et dejligt besøg af vores amerikanske venner fra vejen. Det var da værd at glæde sig over.

Kærlige skub videre

Det er klassisk, at når jeg cirkler rundt i burde-spiralen, så lukker jeg ned for mig selv og mine egne behov. På et eller andet plan bilder jeg mig ind, at det vil tilfredsstille mig at nå igennem en udefineret række af opgaver, før jeg slår kontakten mellem hoved og krop til igen. I indlægget Jeg har tændt kontakten mellem hoved og krop, kan du læse mere om, hvordan jeg øver mig, men jeg falder altså ofte tilbage i mit gamle mønster, når jeg er træt eller nedtrykt. I de situationer er min mand en stjerne til at blive ved med at spørge ind til, hvad jeg trænger til at gøre alene – og giver mig mulighed for det.

Sætningen “vi gør det alle sammen så godt vi kan!” er blevet en slags hverdagsnåde for mig. Den minder mig kærligt om, at jeg skal være overbærende med mig selv. Den giver mig plads til at lære og til at fejle. Den rummer mig på alle slags dage. Den giver mig lyst til at reducere kravene til mig selv og måske ligefrem gøre flere unyttige ting, som Dronningen engang opfordrede os til i sin nytårstale.


About the author