Omlægning af klimabelastende vaner kræver tid og overskud

Som min mand sagde forleden, så kræver det tid og overskud at blive en mere bæredygtig familie – og det har vi meget lidt af. I indlægget Refleksioner over de klimaråd vi følger i hverdagens storfamilieliv kan du læse om, hvad vi forsøger at gøre. Selvom vi er i en proces, hvor vi langsomt ændrer vores “mindset” og vaner, så er der mange dage og perioder, hvor kræfterne kun rækker til at gøre som vi altid har gjort. Jeg synes, det har været en hård opstart efter ferien med yngstesønnen i 0. klasse. I de sidste par uger har vi haft rigeligt at gøre med det, og så er vi tyet til lettere (og mindre energivenlige) løsninger på andre områder. For det kræver færre kræfter at lave de velkendte frikadeller end nye vegetarretter osv. Jeg har heldigvis lagt mærke til, at det over lang tid er muligt at ændre på vaner, så de efterhånden bliver en del af det nye “normale” – også på pressede dage. Jeg klapper mig selv på skulderen over, at jeg i den forgangne uge har fået prioriteret at hænge vasketøjet til tørre i stedet for at proppe det i tørretumbleren. Og så vælger jeg at tro på, at de små forandringer har betydning på den helt lange bane.

Den personlige indsats <em>gør</em> en forskel
I rapporten Større trivsel med mindre klimabelastning (2017) kan du læse om 5 familier, der stadig er i en proces, men som har ændret deres klimabelastende vaner igennem flere år. De oplever alle høj trivsel og livstilfredshed til trods for (eller måske netop på grund af) de livsstilsvalg og -forandringer, de har foretaget. Samtidig har de reduceret deres CO2-aftryk til at være 25-50 % mindre end gennemsnitsdanskere i samme indkomstsegment. Rapporten er lavet i et samarbejde mellem den grønne tænketank Concito og Psykologisk Institut på Århus Universitet.

EKSEMPEL: Charlotte Weitze er mor i familien Weitze Antvorskov og har to døtre. Familien har i de senere år fået en bedre økonomi og mere overskud i hverdagen, fordi de er flyttet på landet. Hun siger, at det er vigtigt at gøre tingene i et roligt tempo. “Klima har et tidsperspektiv – klima tager tid. Vi indså, at vi havde dårlige vaner, i måden vi gjorde tingene på. Men det tager tid at ændre vaner, og nogle mere end andre”. Hun har sammen med sin mand Jacob Antvorskov lavet en 2030 plan for, hvordan de kan blive mere bæredygtige over tid. De vil blandt andet gerne spare op til at kunne investere i jordvarme og elbil. Hvert familiemedlem i familien Weitze Antvorskov udleder 14 ton CO2 om året til sammenligning med landsgennemsnittet på 19 ton CO2 pr. dansker pr. år.

Foto: Brombær er en bæredygtig hverdagsglæde.

Forandringer skal ske i vores eget tempo

Jeg bliver på én gang inspireret og slået lidt ud af at læse rapporten, fordi jeg sammenligner mig med de andre familier. De er flere år længere fremme i deres livsstilsomlægning, end vi er, så det er ikke fair, at jeg sammenligner os. Desuden deltager vi ikke i en konkurrence om at blive den mest bæredygtige familie. Jeg tænker, at vi hver især skal have lov til at være nået dertil, hvor vi er. Det gør intet godt at lege klimapoliti – hverken overfor os selv eller overfor andre. For det er helt individuelt, hvor meget tid, overskud og motivation, vi har på en given dag eller periode, og vi har brug for alle tre dele, hvis vi skal skabe forandringer. Så ro på nu!

Små benspænd udfordrer vores vaner

Det lyder beundringsværdigt med familien Weitze Antvorskovs 2030 plan, men det er ikke en idé, som vi er klar til at kopiere. Til gengæld taler familien om, at de har “inconvenience vaner”. Det betyder, at de bevidst lægger benspænd ind for sig selv fx i form af mindre bilkørsel og fravalg af visse feriedestinationer. Charlotte Weitze siger i rapporten: “Noget er sjovt og cykling i hverdagen giver en masse god motion, men vi kan ikke gøre alt det klimavenlige udelukkende ud fra en positiv motivering. Noget bliver hårdt og vil kræve stædighed og vilje til omstilling”. Det harmonerer meget godt med, at vi allerede udfordrer os selv i forhold til vores vaner i hverdagen. Vores benspænd lykkes så mere eller mindre godt afhængigt af, hvilken dag eller periode det lige er.

Jeg har valgt 5 benspænd for mig selv og min familie i september måned:

  1. Vi vil genindføre 1 vegetardag om ugen.
  2. Vi vil genindføre 2 indkøbsdage om ugen.
  3. Vi vil hænge vasketøjet til tørre udendørs.
  4. Jeg vil hente yngstesønnen fra SFO´en på cykel.
  5. Jeg vil bruge mine “gamle” ansigtscremer, før jeg køber en ny.

About the author