Planter og flora giver trivsel for humlebier og mennesker

Summen og livlig aktivitet i blomsterbedene er en fast del af den danske sommer. Forleden lagde jeg et billede ud på Instagram af nogle gule blomster i Gribskov, der var overdængede af humlebier. Det gjorde mig glad at stå og se på, hvordan humlebierne sugede nektar, og de lod sig ikke genere af mig.

Foto: Humlebier på arbejde i vores have.

Sådan giver vi humlebierne bedre forhold i haven

Jeg læste om humlebier blandt andet på www.planbi.dk, hvor artiklen “Insektdøden set gennem danske bi-briller – 41 % af humlebi-arter truede” oplyser om den nyeste forskning på området. Der findes 29 forskellige slags humlebier, og ligesom andre vilde bier, så er de en vigtig del af de danske økosystemer, men de er i kraftig tilbagegang. En stor del af årsagen er, at de mangler føde – altså blomster – og redesteder, fordi der er færre blomsterrige områder, heder og skovlysninger i Danmark. Min far og min veninde har i den forgangne uge uafhængigt af hinanden fortalt mig om, at de bevidst lader vilde og insektvenlige blomsterstykker indgå i deres haver. Hvis det stod til min mand, så skulle vi omdanne græsplænen til vild beplantning, men det er jeg ikke klar til endnu. Indtil videre er jeg med på, at vi løbende får plantet flere insektvenlige blomster, og at vi tillader uorden i havebunden, så insekterne har steder at gemme sig. Her er en “Guide: Den insektvenlige have” fra www.dyrenesbeskyttelse.dk. – og måske skal det være et sommerferieprojekt at bygge et insekthotel med yngstesønnen.

20 minutters natur er stressdæmpende for mennesker

En artikel fra Bolius i maj 2019 “Planter er godt for både sanser og sjæl” beskriver fint, hvordan planter og natur har en rehabiliterende effekt på os mennesker. Haven skal være et frirum, hvor der ikke er noget rigtigt eller forkert, hvor kanterne ikke behøves være trimmede, og hvor formerne, farverne og duftene skal have plads. Alene det at være i naturen reducerer og modvirker stress. I Jyllandsposten den 20. april 2019 står der, at “20 minutter i naturen kan dæmpe stress”, idet en ny amerikansk undersøgelse har vist, at blandt andet stresshormonet Kortisol falder signifikant allerede efter 20 minutter, når vi tilbringer tid i naturen enten ved at sidde eller gå og uden at lave træning, læse, bruge mobiltelefon eller samtale med andre. Det er i øvrigt valgfrit hvor, hvornår og hvor længe naturoplevelsen skal vare, så jeg tænker, at stilletid i haven også kan have en positiv effekt. Undersøgelsen er udgivet i det psykologiske tidsskrift Frontiers in Psychology, og den kan læses her. Hensigten er, at læger skal kunne “udskrive” en gratis såkaldt naturpille til fx stressramte. Jeg vil forebygge stress ved at gøre brug af det gode råd allerede nu.

Foto: Et glimt fra vores aftengåtur.

About the author