Klimaråd der overlever vores travle hverdag

Retorikken i klimadebatten er ofte præget mere af frygt end af håb, og jeg kommer let til at føle angst og magtesløshed. Vi bliver desuden bombarderet med en overflod af klimaråd, men jeg bliver hurtigt usikker på, hvilke klimaråd vi som familie på seks skal prioritere at følge. For hvordan reducerer vi mest effektivt vores CO2-aftryk, og hvad nytter min families indsats i den store sammenhæng? 

Her er de klimaråd, vi følger

Vi bor i et nyt og energivenligt rækkehus. Vi har fast en ugentlig vegetardag, og vi har alt i alt skåret ned på vores kødforbrug. Vi spiser de fleste madrester. Vi tilstræber at handle ind to gange om ugen. Vi foretrækker årstidens frugt og grønt fra danske avlere fremfor udenlandske. Vi vælger møbler, ofte genbrugs, som vi er glade for, så vi har dem i årevis. Vi køber godt nok nyt tøj og sko fremfor genbrug, men vi øver os i at holde vores forbrug nede. Vi har kun en bil, så jeg bruger offentlig transport til mit arbejde i København. Vi er opmærksomme på vores vand- og elforbrug (følger elforbruget på en app). Senest har vi valgt at holde bilferie til Tjekkiet og Polen fremfor at flyve til Portugal, som jeg havde drømt om, men vi er (endnu) ikke parate til at give helt afkald på flyvningerne.

Mange-bække-små pricippet

Ligesom mange andre ændrer vi løbende på forskellige dele af vores levevis uden at være fanatiske. Vi håber, at mange-bække-små princippet virker. Samtidig føler jeg, at vi famler lidt rundt i blinde, og vi bliver måske forledt af markedsføringer og fejlagtige forestillinger om, hvad der er korrekt at gøre. For nylig tog jeg mig selv i at købe genbrugelige bambussugerør for at reducere vores udsmidning af plastiksugerør, selvom det reelt er meget få sugerør vi bruger og smider ud. Til gengæld generer det mig, at vi er storforbrugere af fryseposer, og at vi kun sjældent genbruger de pæne og tørre. Der er basis for mange nye indsatsområder.

Hvis Danmark skal nå at blive klimaneutralt inden 2050, så bliver vi alle nødt til at ændre vores vaner mere gennemgribende, og det kommer til at kræve store afsavn. Ifølge Klimarådet er der ingen tid at spilde. Jeg kan anbefale rapporten “Udfordringer og muligheder på vej mod et klimaneutralt samfund”, 2019, der kan downloades via linket her.

Foto: Yngstesønnen genbruger storebrødrenes legetøj.

About the author