De kedelige ting i livet er betydningsfulde og en del af den store sammenhæng

Ferien er skudt i gang, og vi er så priviligerede, at vi kan se frem til feriedage i Tisvildeleje, Prag og Krakow indenfor de kommende uger. Jeg glæder mig til store øjeblikke med familien. Samtidig indeholder ferier ligesom alle andre dage mange hverdagsagtige rutiner. Der skal købes ind, laves mad, vaskes tøj, pakkes kufferter, køres i bil i mange timer osv. I vores familie vågner vores 6-årige søn stadig kl. 5-5.30 hver morgen, så vi føler os permanent trætte. Der er ting, der er en del af livet, uanset om det er hverdag eller ferie. Som amerikaneren Rob Bell siger i sin RobCast nummer 247 “Kentucky Here We Come”, “it´s all part of it”, og det er alt sammen betydningsfuldt, fordi det er en del af den store sammenhæng.

Rob Bell udfordrer min tankegang

Jeg indrømmer gerne, at det er en udfordring for mig at skulle se det som særligt betydningsfuldt at stå tidligt op med vores søn, at gøre køleskabet rent eller at rydde op i et bombet køkken. Det har altid været en del af min tankegang, at der er nogle ting, der bare skal overstås, før vi når frem til det hyggelige eller sjove. Rob Bell er fortaler for, at vi stopper med at opdele livet i 1.) store øjeblikke og 2.) alt det andet, som vi skal kæmpe os igennem. Som om der er de interessante ting i livet, og så er der alt det andet.

“The great spiritual vision of life is to elevate it all. To move from seeing it as something you have to get through to get to the good stuff to – this is all part of it”, siger Rob Bell.

I RobCast´en fortæller Rob Bell om, hvordan hans eget liv på et tidspunkt handlede om de store øjeblikke. Tiden imellem hans store events var ventetid der skulle fordrives. Der skete et vendepunkt en dag, mens han legede med sine to drenge. Her slog det ham, hvor stort og værdifuldt det var at kunne være nærværende med dem. I stedet for at se livet som noget, der består af mange små og usammenhængende dele, så begyndte Rob Bell at se alting som betydningsfulde dele af den store sammenhæng. Der vil altid være kedelige ting, som vi skal tage os af. Der vil være ventetid på grund af forsinkede eller aflyste toge osv. Det er et livsvilkår.

“Take the most boring and trivial slough of your life and say this about it – what an extraordinary thing to be a part of – and see what happens. In my experience everything changes”, siger Rob Bell.

Foto: Hygge med søn, skærm og strikketøj.

Gode oplevelser i uventede situationer

It´s all part of it. Det vil være mit nye mantra, når vores yngste vågner tidligt, når jeg endnu en gang laver aftensmad, når vi pakker bilen til ferien og sidder alt for tæt på den lange køretur. Den slags øjeblikke som kun få af os tager billeder af og deler på Instagram og Facebook. Alt det som er midt imellem. Alt det som tidsmæssigt i virkeligheden fylder mere end de store øjeblikke.

Det er heldigvis min erfaring, at de forventede, store øjeblikke sagtens kan få baghjul af hverdagsagtige situationer. Et højdepunkt på dagen kan ende med at være, når jeg sidder med mit strikketøj i sofaen, og Viggo læner sig op af mig, mens vi ser Flyvende Farmor sammen. I sommerferien vil jeg øve mig i at være åben overfor, at der kan gemme sig gode oplevelser i situationer, som jeg tidligere ville tænke på, som noget der bare skal overstås. Jeg kan endda selv have indflydelse på det.

Kort introduktion af Rob Bell
Rob Bell er præst, bestsellerforfatter, podcaster og foredragsholder. Han har turneret med Oprah Winfrey, og i 2011 blev han kåret af Time Magazine til at være blandt verdens 100 mest indflydelsesrige mennesker. Han er for nylig startet “An Introduction to Joy Tour” i USA. Den 2. og 3. august besøger Rob Bell Danmark, og det er muligt at købe billetter til “An Evening With Rob Bell” på Jazzhouse Montmartre i København. (Den 3. august er allerede udsolgt.)

About the author