Januar gik med at få tempoet ned

Januar har været kendetegnet af, at jeg har kæmpet hårdt for at få mit mentale tempo ned ovenpå decembers aktiviteter. Læs eller genlæs eventuelt indlægget Min dans med julen. Jeg har haft sværere ved at slappe af i hovedet. Til trods for at jeg startede året med en muskelskade i ryggen og behov for at sidde meget i sofaen med min varmepude i de første uger. Måske har min fysiske passivitet øget mine tankestrømme? I hvert fald har jeg været fanget i et loop af tusindvis af selvstændige og sammenflettede tanker, som jeg ikke har kunnet finde ro for, før den næste tanke eller indskydelse kom til mig. Ønsker, drømme og bekymringer for det nye år, eksekvering af to-do-liste, taknemlighed, andre blandede følelser, små filmiske gennemgange af hændelser, og refleksioner over min rolle i dem. Samtidig har der hele tiden været noget, jeg lige syntes, der skulle gøres eller planlægges. Og jeg har haft sværere ved at samle mig om for eksempel skrivningen, som jeg brænder for. En oplevelse af at være ved siden af mig selv, ufokuseret og rastløs. Jeg er endt ud med at bruge energi på en rodebunke af gode og nødvendige – ligegyldige og tilfældige – ofte online – indskydelser og afledninger. Omend jeg også fandt en serie, jeg har hygget mig med at se, og jeg har fået læst mere end ellers. 

I forsøg på at finde ro på mig selv har jeg haft tilbøjelighed til at gribe ud efter iPhonen. Det er der blandt andet kommet et par gode udsalgsindkøb ud af, og jeg er tæt på at have styr på familiens sommerferie. Samtidig er jeg overbevist om, at de mange klik og hurtige skift, og utallige input over kort tid, har været med til at fastholde mit høje mentale tempo og indre rastløshed. Det er som om, der er for mange valgmuligheder, og jeg lader mig for let distrahere. Du kan læse indlægget Mange valgmuligheder gør os mindre tilfredse. Jeg mister fokus fra den indskydelse, der var årsagen til, at jeg greb ud efter iPhonen. Det ene klik tager det næste. Selvom jeg godt kan se andre have glæde af smartphonen til afslapning, så fungerer det ikke særlig godt for mig. Med mindre jeg er meget disciplineret, så havner jeg i nyhedsfeeds, der overvælder mig med alverdens elendigheder. Eller jeg kommer til at sammenligne mig med andre på de sociale medier – min livsstil er ikke pæn og farvekoordineret nok, og jeg har heller ikke behov for at være det. Men i svage øjeblikke prikker opslagene til en masse “burder”. Jeg burde træne mere, jeg burde få malet og indrettet entreen, bage fastelavnsboller, komme igang med at strikke, tage yngstesønnen med på museum m.m., der giver uro og utilfredshed. 

“… I am talking about being undisciplined and unfocused with your energies. Giving so much of your energy and presence and your eyes to so much rubbish and nonsense. … You gonna tighten up those energies. You gonna pay more attention to, what you are giving those energies to – cause your energies are all over the place”. Rob Bell.

Citatet er taget lidt ud af kontekst fra forfatteren Rob Bells Robcast “Hope – Part 2” fra 30. september 2022. Det er blevet ved med at tale til mig, siden jeg hørte det for et par uger siden. Ja!, jeg har haft gang i alt for meget indeni mit hoved. Det har i sandhed været en stor rodebunke, som jeg har spredt min energi ud over, og som har været med til at sætte mit mentale tempo op / holde det oppe. Det er helt naturligt, at der er skæve og udisciplinerede dage eller perioder som min januar, hvor min modstandskraft overfor tankestrømmene er reduceret. Jeg vælger at have et kærligt blik på mig selv, også når jeg bliver overmandet af mig selv og mit indre hurlumhej. Samtidig har citatet inspireret mig til at stramme op og prøve at få øje på, hvilke tanker / hvilket fokus der suger mental energi ud af mig – og hvilke der skubber mig i retning af den ro og langsommelighed, jeg ønsker både fysisk og mentalt.

Foto: Så kom februarsolen frem

At jeg generelt er blevet mere bevidst om, hvilken effekt iPhonen har på mig, det har i det små fået mig til at justere på min online adfærd. Jeg er for eksempel nogenlunde lykkedes i at få iPhonen ud af soveværelset, og jeg har opdaget, at jeg kan sove længere, når den ikke ligger ved siden af mig. Læs eller genlæs eventuelt indlægget Jeg vil være mere til stede og mindre online. Et andet beroligende initiativ har været, at jeg sammen med en veninde har startet på 40 dages læsning og meditation over Bjergprædikenen. Det er den mest sammenhængende tekst i Bibelen, hvor Jesus taler. Indrømmet, efter 7. dagen mistede jeg mit fokus, men jeg fortsætter i februar. Jeg vil gerne prøve at forstå Jesus´ anbefalinger til det gode liv lidt bedre. Nedenstående anbefaling er let at forstå, og den giver mig oplevelsen af at blive set, med de problemer der reelt er – men den er svær at efterleve, fordi mine tanker har det med at strække sig langt ind i fremtiden. Samtidig vil jeg gerne forsøge (igen, igen) at kontrollere mine tanker og være nærværende overfor dét, der er lige rundt omkring – her og nu – i dag, fordi det hjælper mig med at holde tempoet nede.

“Lad altså være med at bekymre jer for, hvad der vil ske i morgen, for morgendagen skal nok komme med sine problemer helt uden hjælp. Dagen i dag har problemer nok i sig selv” (Mattæusevangeliet, kap. 6, vers 34).

About the author