Mor, hvor lang tid er lige om lidt?

Det er efterhånden et par år siden, at yngstesønnen stillede spørgsmålet “mor, hvor lang tid er lige om lidt?”. Han er nu 6 år gammel. Jeg blev ramt igen, da han forleden gjorde nar af mig og gentog mit “lige et øjeblik” med sin mest fjollede stemme. Som om ordene havde mistet deres betydning for ham. Måske er det, fordi han er blevet vant til, at “lige om lidt” og ” lige et øjeblik” ofte bliver til 5, 10, 20 minutter eller længere? Så jeg er ikke i stand til at give ham et brugbart svar på spørgsmålet.

Hvorfor siger jeg “lige om lidt” eller “lige et øjeblik” alt for ofte i løbet af en dag? Jeg tænker, det er et forsøg på at vinde lidt ekstra tid, når jeg er i gang med noget, som jeg gerne vil gøre færdigt, og hvor yngstesønnen forstyrrer mig med kommentarer og spørgsmål. Det sker rigtig mange gange i løbet af en dag. Jeg har lagt mærke til, at jeg oftere svarer sådan, når jeg har travlt, og når jeg har en lang to-do-liste inde i mit hoved. Så ville jeg nemlig allerhelst kunne sætte hans talestrøm på pause og være i mit eget space. I stedet prøver jeg på at imødekomme hans, mine egne og andres behov ved at piske frem og tilbage mellem flere opgaver. Desværre ender jeg ud med at være en småirritabel og mere eller mindre fraværende version af mig selv.

Foto: Sommerferieafslapning på 2. uge.

Familielivet har bedre vilkår i en sommerferie, hvor vi har fokus på samvær med hinanden uden særlig mange forstyrrelser. Derfor øver jeg mig i at være mere realistisk og sige “du skal lige vente i 5 minutter, indtil jeg er færdig med at vaske op”. Eller “jeg har brug for, at du er stille i 2 minutter, mens jeg laver det her”. Heldigvis har yngstesønnen fået en alder, hvor han har fået øget sin tidsfornemmelse. Det er stadig svært for ham at skulle udsætte sine behov og vente på mig. Det er en udfordring for mig at skulle holde mig til den opgave, jeg er i gang med, før jeg hjælper ham. Det er også en udfordring for mig at mærke efter, hvornår jeg har brug for at trække mig helt væk for at få ro. Så vi øver os begge to. Jeg er godt klar over, at det her ikke kun handler om ordvalg. Udfordringen bliver derfor mange gange større, når hverdagen starter. For hvordan bevarer jeg nærværet i hverdagens travlhed og undgår at min indre to-do-liste – og jeg selv – løber løbsk igen?

Betydningen af 'om lidt' og 'et øjeblik'

“Om lidt” bliver på sproget.dk beskrevet som – et ganske kort stykke tid ude i fremtiden, som regel kun et øjeblik.

“Et øjeblik” kommer ifølge Wikipedia af plattysk ougenblic. Det vil sige den tid det tager at blinke med øjet. I en ældre udgave af Oxford English Dictionary bliver et øjeblik (“a moment”) beskrevet som en afgrænset tidsperiode, der blev brugt i keltertidens England (1398), og som svarede til 90 sekunder eller halvandet minut. Nutidligt bliver “in a moment” og “in a minute” brugt om et kort tidsrum som på dansk.

Foto: Sommerferieafslapning på 3. uge. Gåtur og udsigt over Prag.

About the author