Samtale, refleksion og kaffe – en aften om lykke

I forrige uge startede vores datter og jeg et nyt koncept, som vi mangler at finde et godt navn til. Lige nu kalder vi det “Samtale, refleksion og kaffe”. Vi var 9 mennesker i forskellige aldre samlet omkring vores store egetræsplankebord til en totimers snak om “lykke” med udgangspunkt i mit blogindlæg Lykken er her og nu – og ikke i en fjern fremtid. Formålet er, at vi samles og har fællesskab omkring emner, der er vigtige for os alle – uanset alder, social status, politisk ståsted, trosretning/religion osv. Emner som kan behandles med forskellige – og måske modstridende – holdninger, men som i bund og grund binder os sammen. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert. Ingen fælles konklusioner. Vi kan hver især tage de ord og tanker med fra aftenen, som vi har lyst til at reflektere videre over. Du kan søge om at blive medlem af Facebook-gruppen “Samtale, refleksion og kaffe”, hvis du bor i nærheden og er interesseret i at deltage en anden gang.

“Det fede ved den aften var, at være i en samtale, hvor man ikke nødvendigvis ledte efter facit eller konklusion, men derimod bare åbnede op for en fælles refleksion, der åbnede sig i alle mulige retninger. Jeg kom til at tænke over ting, jeg ellers ikke ville have tænkt over, og jeg blev udfordret i min måde at opleve verden på – og det er et mega spændende sted at være” – Emilie Vium Olesen.
Foto: Udlånt af pixels.com

Udpluk af aftenen frit fra hukommelsen

Hvad er lykke? Vi talte om den som en dyb tilfredshed og glæde af forskellig varighed og intensitet. Den kan nogle gange mærkes som lykkeglimt, andre gange som længerevarende bakker – eller som en mere grundlæggende følelse. Lykken er næsten altid forbundet med taknemmelighed. Vi var enige om, at når vi er opmærksomme på, hvad vi er taknemmelige for, så er det lettere at få øje på og indfange lykken. Vi oplever alle udfordrende, tunge og svære perioder i livet. På nogle områder bliver livet måske ikke, som vi har ønsket os eller drømt om. Er det muligt at tage taknemmelighedens briller på og finde noget at sige tak for – på trods af…? Ja, vi var rimelig enige om, at der altid vil være noget at sige tak for – og noget som kan give os lykkeglimt. Uanset hvilken livssituation vi havner i.

Hvad gør os lykkelige? Nogle af de punkter, der blev nævnt var: Det helt nære samvær med mennesker vi holder af. At gøre en forskel og have betydning for andre. Eller helt simpelt og hverdagsagtigt – at sove eller spise bland-selv-slik. At kunne mærke og imødekomme sine egne behov uafhængigt af, hvad omgivelserne mener om dem. Men det giver vel også en form for lykkefølelse at købe ting? At tage nyt tøj på? Nogle kunne genkende glæden og tilfredsheden ved at se sig selv i spejlet efter at have investeret i et nyt stykke tøj, læbestift, sko o.lign. Andre mærkede en grad af lykke ved at vinde i computerspil og ved at købe nyt, virtuelt tøj til en figur i spillet. Hvad betyder det for os at have drømme og ambitioner, som vi går efter? At være på vej mod noget og dygtiggøre sig. Det var vigtigt for nogle af os.

Vi talte også om, at – uden vi tænker over det – bliver vi udsat for hardcore markedsføring fra diverse medier, producenter, politikere, influencere osv., der gerne vil have os til at ønske os og købe ting, oplevelser og måske en bestemt livsstil, som skal gøre os lykkelige. De genererer drømme og forestillinger om fremtiden. Så i hvor høj grad er mine forestillinger om, hvad der gør mig lykkelig i virkeligheden mine egne? Og hvordan jeg finder jeg ud af, hvad der er vigtigt for MIG? Hvordan skal JEG prioritere min tid, min økonomi og mit liv – uafhængigt af, hvad andre mener. Det reflekterer jeg videre over ovenpå en aften, der i øvrigt gav mig mange lykkeglimt.

About the author