Den 4. maj 1945 om aftenen blev der udsendt en fantastisk nyhed over BBC´s dansksprogede nyhedsudsendelse. De de tyske tropper i Danmark havde overgivet sig. 5 års tysk besættelse var slut. Beskeden udløste stor glæde og begejstring. Mørklægningsgardinerne blev hevet ned, der blev sat levende lys i vinduerne og folk strømmede ud på gaderne. Selvom kapitulationen først trådte i kraft formelt set den 5. maj kl. 8 om morgenen.
Det er nu 73 år siden, at Danmark blev befriet, men det vil altid være en mærkedag i dansk historie. I aften vil mange danskere sætte levende lys i vinduerne for at mindes. Jeg er taknemmelig for, der blev kæmpet for vores lands frihed, og at vi har haft fred lige siden.
For nylig var jeg forbi Mindelunden, der er begravelsesplads for danske modstandfolk. Området fungerede oprindeligt som kaserne og øvelsesterræn for Ingeniørregimentet. I 1943 invaderede det tyske militær kasernen og brugte den blandt andet som henrettelsesplads.
Efter befrielsesdagen blev ligene af de henrettede modstandfolk gravet op og identificeret. Mindelunden blev indviet som begravelsesplads af Københavns biskop. Den 29. august 1945, på toårsdagen for invasionen af kasernen, gik en fire kilometer lang procession igennem København. De bar kisterne af 106 dræbte modstandsfolk. Der stod en mur af danskere langs vejen ud til Ryvangen for at ære mindet om de faldne. Kirkeklokkerne i byen ringede, og flagene var på halvt. Det må have været en rørende dag. Selve begravelsen blev overværet af Kongehuset, regeringen, pårørende og overlevende modstandsfolk. I Mindelunden blev der senere begravet 31 ofre fra koncentrationslejre, og der blev opsat mindetavler for ukendte modstandsfolk
Mens jeg gik rundt og kiggede på fødsels- og dødsdatoerne på gravpladerne slog det mig, at mange af “frihedskæmperne” var helt unge mennesker. Flertallet var mænd i 30´erne og 40´erne. Sønner, brødre, fædre, kærester, ægtemænd, fagfolk med et erhverv. Med klassiske danske navne. Der var en del med “-sen” efternavne. Mænd med hver sin historie. Nogle var store helte. Andre var det måske ikke. Men deres navne står her i Mindelunden, fordi de døde i kampen for Danmarks frihed, så vi ærer deres minde hvert år den 4.-5. maj.
Jeg tænker på, hvem der ville kæmpe for Danmarks frihed i dag. Mænd og kvinder side om side? Niels og Mohammed side om side? Gad vide om jeg selv ville have modet til at risikere min mands eller mit eget liv?
Fakta: Befrielsesbudskabet fra BBC-udsendelsen om aftenen 4. maj 1945:
I Nat blev der kæmpet voldsomt i Københavns Gader, rundt om den tyske Kaserne, og der hørtes endog Kanonskud. I Dyrehaven og paa Pladsen foran Gentofte Raadhus havde tyske Tropper været i indbyrdes regulær Kamp.
[længere pause]I dette Øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske Tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London. Vi gentager: Montgomery har i dette Øjeblik meddelt, at de tyske Tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig